هدف آموزش و پرورش در فلسفه پراگماتیسمی
الف) هدف تربیتی در مورد هر کس باید بر فعالیتها و احتیاجات اصیل او که شامل عادتهای اکتسابی هستند، مبتنی باشد.
ب) هدف تربیتی باید با اوضاع و احوال محیط شخص موافق باشد تا حصول آن میسر شود.
به عبارتی هدفهایی که از خارج برفرد تحمیل میشوند، قابل حصول نخواهند بود.
پ) هدف تربیتی باید عینی و قابل ادراک و قابل تحقق باشد. هدفهای بسیار کلی و انتزاعی برای کودک قابل درک نیستند از اینرو، تحقق نمیپذیرند.
به نظر دیوئی، هدف آموزش و پرورش راهنمایی دانشآموز براساس رغبتها و فعالیتهای شخصی او به رشد و تکامل است که از راه شرکت در راههای دموکراتیک زندگی انجام میگیرد.
دانشآموز باید انعطافپذیری، سازگاری و قدرت تجدید ارضای نیازهای حال و آیندهاش را داشته باشد.
به نظر پراگماتیستها، آموزش و پرورش یک عمل اجتماعی است. زیرا دانستن و انجام دادن به همدیگر بستگی دارند. پس یادگیری ضمن زندگی انجام میگیرد مخصوصا اگر فرد فعالیتهای زندگی را شخصا انتخاب کرده باشد. آموزش و پرورش شامل مجموع تجاربی است که شخص در نتیجه تماس با محیط اجتماعی و طبیعی کسب میکند. زندگی، مربی واقعی است.
دانشآموز به مدرسه میرود برای این که آنجا را دوست دارد و جای فعالیت و نشاط است. فعالیتهای مدرسه برای او شادی آورند و با نیازهای او سازگارند.
مربی ابتدا باید برای حل دو مشکل یا مساله زیر بیندیشد:
1- چگونه بیشترین تجربهها را به کودک بدهم؟
2- چگونه میتوانم این تجربهها را راهنمایی کنم؟
به نظر پراگماتیستها وقتی معلم توانست این دو مساله را حل کند دیگر آموزش خواندن و نوشتن و حساب کردن برای او چندان مهم نیست.
بنابراین مربی باید وظایف زیر را انجام دهد:
الف - دانشآموزان را از هر لحاظ بشناسد.
ب - همیشه در نظر داشته باشد که آموزش و پرورش فعالیتی است مبتنی برطبیعت کودک.
پ - با توجه به این که فعالیت راه طبیعی یادگیری است، فرصتها و امکاناتی برای دانشآموز فراهم آورد تا او فعالیت کند.
ت - مسایل و مشکلاتی که در کلاس طرح میشود را با کمک خود دانشآموزان حل نماید، زیرا این مسایل متناسب با سن و استعداد و نیازهای دانشآموزان هستند
ث - دانشآموزان را طوری تربیت کند تا آنان خود شخصا مسایل موردعلاقهشان را انتخاب کنند و مسایل و مشکلاتشان را طبقهبندی کنند و از لحاظ اهمیت و اولویت مورد بحث قرار دهند.
ج - مربی همیشه به یاد داشته باشد که آزادی دادن به دانشآموزان وسیله است نه هدف به این منظور که ایشان بتوانند فعالیت کنند.
چ - به دانشآموزان امکان دهد که اشتباه کنند زیرا یادگیری نمیتواند بدون اشتباه انجام بگیرد، جز اینکه مربی باید به طور غیرمستقیم ایشان را به اشتباهاتشان متوجه گرداند.
- لینک منبع
تاریخ: چهارشنبه , 10 اسفند 1401 (11:33)
- گزارش تخلف مطلب